En forlænget weekend i Budapest

I slutningen af november lagde jeg sammen med min lillesøster og kusine turen forbi Budapest på en forlænget weekendtur.

Budapest er en perle med smukke arkitektoniske bygninger præget af byens historie, termiske bade, shopping og kulinariske oplevelser – perfekt til en forlænget weekend!

En af byens helt store seværdigheder er frihedsbroen, Liberty Brigde, som binder de to bydele Buda og Pest på hver side af Donaufloden sammen. Broen blev færdigbygget i 1896 og er et imponerende bygningsværk!

Fra Pestsiden fører Liberty Bridge over til Budasiden tæt på bunden af Gellert Hill som har Liberty statuen på toppen. Her finder du Budapests højeste punkt og en fantastisk udsigt over hele byen.

På Budasiden finder du også Buda Castle og Fiskebastionen – begge must sees i Budapest! På vejen derover fra Liberty statuen finder du butikken Bomo Art.

Bomo Art håndbinder selv tegnebøger, dagbøger og kalendre. De trykker de smukkeste prints og er helt sikkert et besøg værd, hvis du har interesser i den boldgade. Jeg købte mig den smukkeste bordeaux læderindbundne dagbog.

Buda Castle  er Budapests største slot. Første del af slottet blev bygget allerede i 1265, mens dets nuværende massive fremtoning blev bygget i 1749-1769. Slottet er bygget i 4 længer, der rummer en stor firkantet gårdsplads.

Det første der møder dig, når du er gået gennem den velvingede port, er to massive løvestatuer, der troner ud over pladsen. Går du hen over gårdspladsen, kan du træde indenfor slottes massive mure, hvor du i dag blandt andet finder Budapests historiske museum.

På samme bakketop og ikke langt fra Buda Castle ligger Fiskebastionen foran Matthias Kirken. Både Fiskebastionen og Buda Castle er gratis at besøge.

Fiskebastionen udgør en smuk borgmur formet som en terrasse i gotisk og romantisk stil. Den blev bygget som den ser ud nu i 1895-1902. Forinden da bestod murene af egentlige mure uden de smukke tårne og vinduespartier. De fungerede som forsvarsværker for slottet og kirken. Murene blev ofte forsvaret af den underliggende fiskerby, hvorfor muren endte med at få navnet Fiskebastionen.

I dag fungerer Fiskebastionen som en smuk udsigtspost og indeholder flere lækre restauranter.

Tilbage over Liberty Bridge mod Pestsiden finder du Gellertbadet. Gellertbadet er et af Budapests mange termiske bade. Gellertbadet blev bygget i 1912-1918, men dets termiske kilder er blevet brugt som bade helt tilbage i 1300-tallet.

Gellertbadet er ikke et egentligt spabad, men en romersk inspireret svømmehal med termiske kilder. Vandet i de termiske kilder er fyldt med forskellige mineraler, der efter sigende skal være helende for kroppen. Vandet indeholder blandt andet svovl, som giver en karakterisk lugt omkring de lune og afslappende bade i de betagende opgivelser – en fantastisk afslutning på en lang og kold novemberdag 🙂 Indgangen er lidt dyr og koster ca. 120,00 kr., efter min mening er det dog oplevelsen værd.

Pestsiden er bycentrum-siden. Her er masser af shoppingsteder og kulinariske oplevelser! Er fantastisk sted vi lagde vejen forbi var Great Market Hall (Vásárcsarnok). Great Market Hall er byens bazar og madmarked. Her finder du spændende frugter og grøntsager og særligt alle mulige former for paprikakrydderier samt kød og rigelige mænger  og varianter af foie gras. I bazaren er alt fra souveniers til smykker og broderede duge.

Følger du Váci Utca (shoppinggaden) herfra, når du efter et par kilometer op til et stort torv, hvor der ligger en utrolig betagende cafe. Cafeen hedder Gerbeaud Cafe og serverer et bredt udvalgt af almindelig cafemad. Det er dog ikke derfor, du skal tage på Gerbeaud. Det skal du gøre for konditoriet! En kage og et glas chokolade her koster ca. 75,00 kr.

I november var der pyntet op til jul med alt hvad der hører til – ser bare her.

Sidst men absolut ikke mindst nød vi en tur langs Donaufloden efter solnedgang – et uforglemmeligt syn! Her ses Buda Castle og Chain Link Bridge oplyst.

Langs flodbredden på Pestsiden finder du også “shoes by Danube”. Det er et monument af jødiske sko til minde om de jøder der mistede livet under 2. verdenskrig i Budapest – et monument der giver stof til eftertanke.

Budapest et helt igennem en smuk by og en rejse værd!
Et lille rejsetip – De tager både imod ungarske Forint og Euro. Generelt er det dog lidt dyrere at betale med Euro end med Forint.

Flyveturen fra Billund tager 2 timer. Dem brugte jeg naturligvis på at starte et nyt strikkeprojekt. Mit Knitologi garn skal blive til et Dotted Rays sjal fra West Knits 🙂

Rigtig god 2. søndag i advent.

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s