Hiking i Norge vol. 2 // Rejseguide

Efter sidste års tur i Norge var jeg ikke i tvivl om, at jeg ville vende tilbage til det fantastisk natursmukke land. Hvorfor, spørger du måske? Jeg drages mod naturen og de vanedannende betagende hikes. Den form for naturoplevelser giver mig en følelse af frihed og sætter tingene i perspektiv – jeg indser hvor lille jeg er i forhold til naturens kræfter, så synes hverdagens problematikker så små.

Sidste års Norgetur var centreret om et hike op til Trolltunga – en enestående hike. Du kan se billederne og læse om min oplevelse her. Denne sommers tur var langs den norske sydvestkyst; fra Hirtshals til Bergen mod Tyssedal og til Stavanger langs rute 13 for til sidst at vende hjem til Danmark. Turen var centreret omkring tre store hikes: Juklavass Gletsjeren, Kjeragbolten og Preikestolen.

I dagens indlæg vil jeg fortælle lidt mere om de tre hikes, hvad de kræver og vores oplevelser med dem.

Ulrike, Bergen

Første stop: Bergen
Første stop på turen var Bergen – en lille by (men stor for Norge) der grænser op til Atlanterhavet eller Nordhavet som nordmændende kalder det. Byen er omkranset af syv bjerge, hvilket giver et smukt landskab, uanset hvor du kigger hen. Byen er derudover en fiskerby, hvorfor du efter sigende også kan finde Norges bedste fiskemarked på havnen.

Vi havde to dage i Bergen, som vi valgte at bruge på at slentre rundt i den gamle bydel og hike op ad byens højeste bjerg, Ulrike. Hiken er forholdsvis lige til med lette stigninger og klippestier hele vejen. Bjergets top er ca. 600m over havoverfladen.

Vi startede hiken fra Montana vandrehjem (der er nemlig gratis parkeringsmulighed), hvorfra der går flere ruter op til toppen af Ulrike. Den korteste rute er delvist op ad en klippetrappe og er ca. 4km. Den anden rute går bagom bjerget og er ca. 8km. Vi valgte den sidste. Langs ruten er der flotte udsigter over vandet, de omkringliggende fjelde og Bergen.

På toppen af Ulrike finder du en lille cafe, hvorfra der går en cabelbane op og ned til byen. Cafe’en udgør et perfekt sted til et lille hvil og en kop kakao eller en is, alt imens man nyder udsigten over byen.

Juklavass Gletsjeren
Fra Bergen gik turen tidligt morgen videre til Jondal, hvor Juklavass gletsjeren ligger. Turen i bil fra Bergen tager ca. 2 timer og 45 min. inkl. færgeoverfart (Tørvikbygd-Jondal). Køreturen fra færgeterminalen ved Jondal og op til Juklavass gletsjeren er utrolig smuk.

Vi var på en guidet hike med Folgefonni Breførarlag rundt på selve gletsjeren. En gletsjer ændrer sig hver eneste dag, og man bør derfor aldrig bevæge sig ud på en gletsjer uden eksperter! Hiken tilpasses deltagernes niveau og tager mellem 5-6 timer og er 10-15km lang.

Vi tog turen på en helt perfekt skyfri dag med temperaturer op mod 16 grader. Gletsjeren er ca. 500 meter (ja, du læste rigtigt: en halv kilometer) tyk. Derfor er sneen stadig iskold og frokstklar på trods af de 16 graders varme.

Rent praktisk kræver turen ud over gode vandresko og passende tøj en hel del forskelligt sikkerhedsudstyr. Det hele lejede vi på stedet.

Gletsjervandringen på Juklavass var en enestående oplevelse, der vil blive hos mig i meget lang tid. At gå på noget så enormt og så uforudsigeligt er både nervepirende og betagende på samme tid.

Vores tur gav mulighed for ikke kun at vandre hen over isen, men også at klatre op ad og ned i gletsjerens lange dybe kløfter. I kløfterne var vi så heldige at opleve den helt rene såkaldte blå is.

Et lille praktisk tip til alle, der vil gøre os kunsten efter: Husk solcreme – sneen kaster solens ståler tilbage og skaber et rigtigt intenst lys i islandskabet. For mig resulterede det i en solbrændt næse, ups!

Efter gletsjerhiken kørte vi til Tyssedal for at overnatte, inden turen dagen efter fortsatte mod Stavanger af rute 13. Rute 13 er en af Noges mange naturruter. På naturruterne kan du opleve den ene smukke udsigt efter den anden.

På rute 13 mellem Tyssedal og Stavanger finder du Låtefossen. Låtefossen er et af Norges smukkeste og størtste vandfald. Det består at to vandfald, der bulrer ned over klipperne og rinder ud under vejen (rute 13). Skal du sydpå i Norge, er det værd at svinge turen forbi.

Er du dårligt gående, kan du nyde vandfaledet fra vejen. Har du omvendt mod på udfordringer, kan du hike halvvejs op langs det ene vandfald (det højre) og betragte vandfaldet oppefra.

Låtefossen, rute 13 

Kjeragbolten
Fra Stavanger tog vi turen til Lysefjorden for at hike op ad Kjerag. Vi var i bil, og køreturen tog ca. 2,5 time.

Kjerag er det højeste bjerg ved Lysefjorden og troner med sine 1084m over vandoverfladen smukt ud over landskabet. En fastklemt kampesten på toppen gør Kjerag til en interessant og anderledes hike. Med 1000m frit fald under sig er kampestenen kilet fast i mellem to klippesider. Det er Kjeragbolten.

Hiken er ca. 12 km. lang, 6km. hver vej. Det lyder måske ikke af meget, men på grund af de mange højdemeter (1000m) over meget kort afstand (6km) er hiken meget krævende og tager mellem 7 og 11 timer. Langs hiken er fastsat kæder, der kan bruges til at hjælpe en med at klatre op af den glatte bjergside. Det siger lidt om sværhedsgraden ved denne hike. Har du mod på det, skal du dog ikke lade dig skræmme. Hiken er enestående smuk, og på turen bliver du belønnet med den ene betagende udsigt efter den anden.

Vi kørte fra Stavanger kl. 7.30, og var ved foden af Kjeraghiken ca. kl. 10. Da vi startede køreturen fra Stavanger, så det ud til, at det ville give regnvejr. Vi var derfor nervøse for, om vi overhovedet kunne få lov til at gennemføre hiken. Det klarede dog op, jo tættere vi kom på Kjerag, og vores betænkeligheder forsvandt. Det varede kun, indtil vi begyndte at køre op ad Kjerag. Skyerne hang nemlig lavt over bjerget. Det betød, at hele turen op ad Kjerag frem til hikens start kørte vi på en lille kringlet bjergvej med kun 5 meters udsyn. Vi kørte simpelthen inde i skyerne.

Hvis du aldrig har mærket på skyer før (det havde jeg ikke) kan jeg fortælle, at det er vådt 🙂

Da vi ankom til hikens start, fik vi grønt lys af guiderne. De fortalte os, at så snart vi kom over skyerne, ville det lysne. Vi parkerede bilen (parkering koster 150 NOK) og tog afsted på en fantastisk hike.

Hiken op til Kjerag består af en tur over tre bjergtoppe og gennem to dale. Fra første bjergtop og frem til første dal vandrede vi inde i skyerne. Vi kunne ikke se meget og holdte os tæt sammen for ikke at forsvinde for hinanden i skyerne. Det lyder helt tosset, men vi kunne faktisk forsvinde ind i skyerne. I første dal lysnede det op, og vi kunne skue ud over de smukke landskaber.

På toppen findes som nævnt Kjeragbolten. Den fastklemte kampesten er ca. 70cm i diameter på toppen, og den svæver mere end 1000m over Lysefjorden. Den er både imponerende og frygtindgydende på samme tid.

Man skulle umiddelbart ikke tro det, men jeg har det faktisk rigtig svært med højder – jeg er nemlig højdeskræk. Alligevel fik jeg mig selv ud på stenen (“ikke kigge ned, ikke kigge ned”).

Kjeragbolten, Lysefjorden

Kjerag, Lysefjord

Preikestolen
Preikestolen ligger på den anden side af Lysefjorden i forhold til Kjerag. Fra Stavanger er det derfor nemmest at tage færgen (Lauvik-Oanes). Køreturen tager ca. 1,5 time. Ved ankomst til hikens start kan du parkere på parkeringspladsen for 150 NOK.

Preikestolen hæver sig 604m over lysefjorden. Hiken op til Preikestolen starter lidt oppe ad bjerget, hvorfor ruten “kun” har en stigning på 330 højdemeter. Hiken er på 8 km i alt, 4km. hver vej.

Hiken er forholdsvis tilgængelig og tager mellem 4 og 8 timer, hvis du er i almindelig god form. På de første 2 km. er der ca. 1 km klippetrapper. Det er værd at være opmærksom på, hvis du har svært ved at bevæge dig på trapper.

På grund af hikens let tilgængelige natur er der utrolig mange mennesker på stierne. Vi var ikke alene på et eneste tidspunkt på hiken, hvilket – i hvert fald for os – tog lidt af glæden ved at vandre. Vil du gerne vandre alene, kan det derfor være en god ide at tage afsted meget tidligt på dagen.

Preikestolen er som nævnt en udstående klippeformation, der hæver sig 604m over Lysefjorden. Det særlige ved Preikestolen er en stor gennemgående revne, der løber på tværs af klippeformationen og visuelt afskærer den fra resten af bjerget. Revnen får det simpelthen til at se ud som om, at klippeformationen er ved at brække af. Eksperter forsikrer dog om på Visit Norway’s hjemmeside, at klippeformationen ikke er ved at falde ned. Det er dog en ting at læse det på nettet, men en helt anden ting at opleve følelsen af, at klippen er ved at styrte i fjorden.

Når du skal ned fra Preikestolen igen, kan du vælge mellem to ruter. Den ene går den samme vej tilbage, som du kom fra. Den anden går op over bjerget bag ved Preikestolen. Vælger du den sidste – som vi gjorde – får du en smuk udsigt over Preikestolen oppefra (første billede i dette afsnit). Ruten er markeret til højre på klippen bag ved Preikestolen (når du står med ryggen til Preikestolen).

Preikestolen, Lysefjord

Fra Stavanger kørte vi hjem til Danmark via færgen Kristianssand-Hirtshals. Færgeoverfarten tager ca. 2,5 time, hvis vejret ikke driller.

Generelt har Norge en enestående natur, og det er bestemt ikke sidste gang, at jeg har været der. Her er tre grunde til, hvorfor du skal tage til Norge:

  • Norges besidder noget af verdens mest enestestående og smukke natur
  • Norge er let tilgængeligt fra Danmark
  • Overalt i Norge kan camperes og slås telt op, hvilket kan nedbringe rejseomkostningerne væsentligt.

Hvis du har nogen spørgsmål til vores tur eller spørgsmål til Norge generelt, er du velkommen til at kontakte mig – jeg svarer gerne 🙂

Kjerag, Lysefjord

Tak fordi du læste med og rigtig god søndag!

2 thoughts on “Hiking i Norge vol. 2 // Rejseguide

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s