Madeira, en ferieø der har det hele // Rejseguide

Årets helt store sommertur gik til Madeira. Madeira er en portugisisk ø midt ude i Atlanterhavet. Der ligger den helt for sig selv. Den placering gør øen til noget helt særligt. Øens klima er nemlig karakteriseret ved at temperaturen er meget stabil, faktisk svinger den kun mellem 17 og 27 grader. Det lave temperaturudsving giver et unikt miljø for vegetationen, hvorfor øen er meget frodig – og har fået tilnavnet Blomsterøen.

Øen kan mere end blomster, meget mere! Madeira er nemlig en klippeø, med bjerge, regnskov, sorte strande og lavalandskaber – perfekt for naturelskeren og perfekt for Jasper (min kæreste) og mig! Læs med nedenfor – få et indblik i vores tur og masser af rejsetips.

Når Jasper og jeg leder efter sommerferiedistinationer, søger vi generelt efter noget, der både kan byde på sol og varme samt natur og eventyr. Madeira var derfor et naturligt valg for os.

Vi boede på hotellet Melia Mare, som viste sig ideelt både som udgangspunkt for vores vandreture men også som base for vores afslapning, solbadning og hygge. Melia Mare ligger lidt udenfor centrum af Funchal, og vi havde omkring 10 min. gang ind til hovedbyen.

Funchal

Hovedstaden på Madeira er ikke så turistet som mange andre ferieøers. Den er derfor rigtig spændende at udforske. Byen er nemlig fyldt med små charmerende butikker og resturanter. Funchal er placeret helt ud til kysten med en smuk havnepromenade. Bag ved byen tårner bjergene sig op, og det giver en enormt smuk malerisk baggrund.

Har du lyst til at nyde en god gelato (italiensk for hjemmelavet flødeis) eller en udsøgt kage, er The Ritz en anbefaling herfra. Restaurenten er placeret foran en af Funchals mange blomsterhaver, og vælger du at sætte dig på stedets altan, får du en charmerende udsigt over den.

Funchal byder også på rige muligheder for shopping både på hovedgaden og i et af de to shoppingcentre. Er du til casino eller drinks, er mulighederne ligeså mange.

Befolkningen i byen er venlig og taler flydende engelsk. De ser først og fremmest sig selv som maderianere og ikke som portugisere. De er meget stolte over alt, hvad de har udrettet (også selvom det ikke er noget stort) og fejrer gerne de mindste ting, der kan fejres. Derfor finder du også små pudsige statuetter til minde om eller til ære for små sjove begivenheder eller mennesker overalt i byen.

Alt i alt er Funchal en lille by med noget for enhver smag. What’s not to like?

Madeiras Regnskov

I hjertet af den vestlige del af øen langt oppe i bjergene ligger Madeiras regnskov. Det er en tempereret regnskov (kendetegnet ved 1500-5000 mm årligt nedbør), hvorfor skoven bugner af spændende planteliv, smukke dale og imponerende vandfald.

Vores første (og eneste) vandretur i regnskov var sat til at gå mod “25 Fontes Fall” – De 25 Vandfald. Ruten viste sig dog hurtigt at være noget sværere at finde end først antaget. Vi endte derfor med en uventet lang vandretur, der gik forbi både Risco vandfaldet og Alecrim vandfaldet foruden de godt gemte 25 Vandfald, vi på forhånd havde tænkt som turens eneste destination. Det blev til en samlet vandretur på over 20km. Alligevel endte turen som en oplevelse, der bliver svær at glemme.

Hver for sig er vandreturene ovenfor dog forholdsvis ligetil og familievenlige med en længde på 4-6km hver og få stigninger. Uanset hvilken vandretur du vælger, følger du en såkaldt levada – en lille menneskeskabt vandafledning for at styre vandstrømningerne. Levadaerne løber langs bjergsiderne, hvor der ved siden af er lavet en lille vandresti. Stierne er ca. en meter brede og afspærret på den modsatte side af levadaen.

Du kan køre til vandrestart fra Funchal med tourbus eller i lejet/egen bil. Medbring gode gåsko, en varm trøje, regnjakke og en madpakke – og vær opmærksom på at på grund af kraftig vind og hurtige temperaturfald kan det være super koldt på toppen af bjergene.

25 Fontes Fall

25 Fontes Fall

Risco vandfaldet

Risco vandfaldet

Alecrim vandfaldet

Lavalandskaber

Madeira er en vulkanø, og det ses meget tydeligt på den østlige spids af øen ved Ponta de São Lourenço. Her finder du et område, hvor stivnede lavabobler endnu kan ses på stenene, og lavastrømmenes afbrændte spor løber som striber ned over klippesiderne. Landskabet er enestående og usammenligneligt med noget, jeg før har set eller sat mine fødder på.

På Ponta de São Lourenço er udfordringen ikke stigninger eller kulde men hård vind og bagende sol. Husk derfor masser af solcreme.

Ponta de São Lourenço er et porøst klippeområde, og man skal derfor ikke bevæge sig langt udenfor stierne, da der er reel fare for, at stykker af klippen falder i havet. Holder man sig til den grundregel, kan man sagtens medbringe sine børn. Ruten er 8 km i alt – 4 km hver vej.

Pico Do Arieiro

Den trejde højeste bjergtop på Maderia er Pico Do Arieiro. Du kan køre turen næsten helt til tops i egen bil eller i taxa. Vores plan var egentlig at hike fra Pico Do Arieiro hen til Pico Do Ruvio (Madeiras højeste bjergtop). Desværre var ruten lukket på grund af sammenstyrtning. Vi valgte derfor at nøjes med at køre til Pico Do Arieiro og nyde udsigten – og wauw for en udsigt!

Da vi ikke tog ud på hiken, har jeg desværre ikke så meget at berette om den – andet end at vi fortsat har den til gode 🙂

Som du måske kan fornemme, er jeg ret begejstret for Madeira som ferieø. Den har simpelthen så meget at byde på! Derfor er det med garanti heller ikke sidste gang, at jeg tager turen til Madeira!

Hvis du har nogen spørgsmål til de vandreture, som vi har taget eller bare har lyst til at høre mere om vores tur, er du velkommen til at kontakte mig 🙂

Tak fordi du læste med og rigtig god søndag!

 

 

One thought on “Madeira, en ferieø der har det hele // Rejseguide

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s