Forbliv klassisk og velovervejet i kulden med uldfrakken // Style guide

Vi skutter os, mens vinden suser gemmen alle sprækker og giver os kuldegysniner. Det er ved at være rigtigt koldt derude, og den lune jakke er et kærkomment gensyn i denne tid. Efteråret og vinteren er selvsagt jakkernes højsæson.

Med jakken kan vi skærme os fra kulden og dække os til, som gemte vi os under dynen derhjemme. Jakken er skøn, fordi den holder os varme, men den er knap så skøn for vores personlige stil. Jakken bliver nemlig nemt blikfang, og dens tildækning begrænser udsynet til vores underliggende og egentlige outfit. Vi kan let komme til at snuppe den store dynejakke og ende med at ligne omvandrende aflange puder – hvilket efter min personlige mening er knap så flatterende, for ikke at tale om knap så stilet. Fortvivl dog ikke! Læs med nedenfor og få mine bedste tips til, hvordan du kan holde varmen, samtidig med at dit samlede outfit forbilver klassisk og velovervejet.

Den klassiske uldfrakke

Først og fremmest er det vigtigt at vælge den rigtige jakke – lad mig rette mig selv allerede her, den rigtige frakke. En jakke har nemlig ikke den samme stil og klasse som en frakke.

Hvad er forskellen på en jakke og en frakke? En frakke er lavet i et tungt stof (ofte uld), længden går til ned over knæene, den har en reverskrave og lukkes lige ned foran. En jakke kan have mange forskellige designs og har ofte en noget kortere længde. Frakken repræsenterer det oprindelige design på finere overtøj, hvorfor den altid vil have et mere klassisk udtryk frem for en jakke. Vælger du en frakke, er du derfor allerede godt på vej mod en stilren efterårs- og vintersæson.

Mit musthave i efterårs- og vintergarderoben er derfor også en uldfrakke. Jeg har altid mindst en!

Vælger du en frakke i en klassisk farve, som vender tilbage år efter år, kan du få glæde af din frakke mange år fremover (det kan måske retfærdiggøre et nyt køb? 😉 ). Et eksempel på en klassisk farve, som ikke er sort, kunne være en beige (camel), som den jeg har på her på billederne.

Et sidste lille tip er at huske på, at en jakke ikke nødvendigvis altid er mindre stilfuld end en frakke – et godt eksempel er min lilla Ted Baker uldjakke fra sidste søndags blogindlæg (du kan læse det her). Denne jakke er, på trods af at det er en jakke, alligevel klassisk og stilfuld. Det er den, fordi den stadig har flere af de klassiske træk, som ellers kendetegner frakken.

Lag på lag

Nu tænker du måske, at en dunjakke lyder som et bedre alternativ, ganske enkelt fordi den er varmere, for “hvordan skal jeg dog holde varmen i en uldfrakke?”

Vidste du, at der faktisk er meget stor forskel på, hvor varme uldfrakker er? Frakkens varmeevne hænger nemlig nøje sammen med, hvilket materiale den er lavet i. De varmeste frakker er lavet af ren uld, mens de noget køligere frakker er lavet af plastisk som for eksempel polyester, modal og viskose. Den ovenstående tanke bunder formentligt i, at de fleste “uld”frakker, i virkeligheden ikke indeholder ret meget uld og derfor heller ikke er ret varme.

Mit første råd vil derfor også være at sikre dig, at den frakke du investerer i indeholder mindst 70% uld.

 

Nu tænker du måske – hvorfor ikke 100% uld? En 100% uldfrakke kan være super lækker, men i dag tilføjes materialet ofte 10-20% polyester for at gøre det mere holdbart og slidstærkt.

Selvom du har den flotte lune uldfrakke, kan de koldeste dage virkelig være kolde. Mit andet råd er derfor at bruge lag på lag. Brug en lækker tyk uldsweater og eventuelt en undertøje under frakken, så burde du kunne holde dig varm. Her er det igen vigtigt, at dine lag er lavet af de rigtige materialer. En plastik polyestersweater vil ikke holde dig varm som en uldsweater.

Hvis du er meget krads-forskrækket, kan jeg anbefale dig at investere i en sweater i merinould (eller cashmere, hvis du vil forkæle dig selv) frem for almindelig uld. Merinould er nemlig langt finere i hårene end almindelig uld og kradser derfor mindre. Ulempen ved merinould er, at den er mere sart end den mere robuste og tykkere almindelige uld. Passer du godt på din merinosweater, vil den dog holde i mange år.

Gode uldsweatere behøver ikke at være dyre. De kan findes både i H&M, Zara og på ASOS. Uanset hvilken forhandler du vælger, bør du kaste et blik på, hvilket materiale din udvalgte sweater er lavet i, inden du køber den. Så er du allerede langt.

Accessories

Sidst men absolut ikke mindst kan du understrege og udtrykke din egen personlige stil med accessories. En vellavet taske kan løfte dit outfit til et helt andet niveau. Det samme gør sig gældende for et par flotte støvler.

Der er mange flere muligheder for at lege med accessories i efterårs- og vintersæsonen, end der er i forårs- og sommersæsonen. På de kolde dage kan du nemlig style med både hatte, huer og handsker.

Du kan med fordel også lege med bælter. Udskift for eksempel din frakkes bælte med et taljebælte, som jeg har gjort her, eller brug et taljebælte til at tilføje lidt figur til en frakke, som ikke har et medfølgende bælte, som jeg for eksempel har gjort her. Kort sagt: Vær kreativ og genbrug de ting du allerede har i garderoben.

 

Detaljer om mit outfit

Frakke fra Ted Baker // Sweater fra Milk Copenhagen // Læderbukser fra Sofie Schnoor // Støvler fra Sofie Schnoor // Crossbody fra Adax

Tak fordi du læste med og god søndag!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s