Nytårstur til Sverige // Rejseguide

Efter en hektisk december i 2018 valgte min kæreste og jeg at trække stikket og tage på en nytårstur til Sverige. Min bedste veninde og hendes kæreste flyttede til Lomma i Sverige i oktober sidste år, så turen kunne perfekt kombineres med et besøg hos dem. Således blev det.

Inden denne tur havde jeg egentlig ikke ret mange gode minder fra Sverige. Jeg husker, at jeg som barn var med mine forældre på vinterferie i en svensk hytte midt i ingenting, hvor vandrørene frøs til is, og vi måtte hemte vamd fra brønden og varme det op over komfuret. Påen anden ferie om sommeren, også midt i ingenting, var der så fugtigt, at der var fyldt med slanger i haven og på stierne omkring hytten, og som om det ikke var nok, så flaksede der flagermus rundt både indenfor i hytten og udenfor. Det er sjovt, hvad en børnehjerne husker.

Trods disse lunkne minder om Sverige drog min kæreste og jeg afsted. Nedenfor kan du læse meget mere om vores tur.

Nytår i Lomma

Nytårsaftens dag og nytårsdag brugte vi i Lomma sammen med min bedste veninde og hendes kæreste. Det var nogle superhyggelige dage med afslapning og fantastisk god mad – kæresten kan altså en ting eller to med mad! Men okay, bloggen handler jo ikke om sous vide-eskapader, og I vil selvfølgelig gerne høre om Lomma – så nu skal I bare høre.

Lomma er en lille havneby, der ligger ca. 16 km nord for Malmø. Forestil dig Hvide Sande på steroider bare med små røde træbådhuse og tilføjelsen af en betagende udsigt over Malmø på den ene side, Øresundsbroen i midten og København på den anden side – tilsammen en enestående kombination! Byen har alt, hvad hjertet begærer af specialiteter med egen slagter, fiskeboder, grøntsagshandler og diverse søde isbutikker, der dog kun har åbent om sommeren. Byen har efter min overbevisning alt, hvad der skal til for at skabe gode rammer om afslapning og hygge. Jeg tør derfor også godt anbefale at slå et smut forbi Lomma, hvis du alligevel er på de kanter.

Ängelholm

Som det første i det nye år drog vi til Ängelholm. Ängelholm er en lille kystby på den svenske østkyst ca. 30 km syd for Helsingborg. Om sommeren er byen fyldt til bristepunktet med strandgæster, men her om vinteren ligger den stille hen, og man kan nyde byen i sit helt eget tempo. Det er nu ikke, fordi byen er en unik perle eller noget helt specielt, det er blot en hyggelig by med en god gågade, spændende spisesteder  og selvfølgelig tæt på vandet. Det der gjorde den interessant for os, var dens spahotel, Hus 57, og det faktum at byen lå tæt på Helsingborg og Kullen – perfekte rammer om afslapning og genopladning af batterierne.

I Helsingborg ligger sydsveriges største shoppingcenter, Väla, der med sine over 200 butikker er et shopping-paradis om vinteren. Vi brugte da også en halv dag derinde, inden vi drog videre mod Helsingborg midte, hvor vi ville se nærmere på Kernen.

Kernen er et 35 meter højt tårn, der troner på Helsingborgs kyst. Tårnet var en del af den fæstning, der i middelalderen bevogtede Øresund og sammen med Kronborg muliggjorde opkrævning af Øresundstolden. Desværre var tårnet lukket for besøgende på grund af renovation. Vi måtte derfor nøjes med at nyde det udefra. Imponerende var det dog.

Kullen

Turens absolutte højdepunkt (ud over nytår naturligvis) var vores vandretur på Kullen-halvøen. Kullen ligger som en spydspids lige over Nordsjælland. Halvøens yderste tip gemmer på en fantastisk natur med klippesider, der sætter grænsen ned til havvandet i Øresund, klippehuler og enorme mængder af enebærbuske, der er så høje som træer. Enebærbuskene står side om side med smukke hvide birketræer hvorfra lange totter af mintgrønt rensdyrløv hænger.

Vi startede vandreturen ved “Ellens Cafe”, hvor vi kunne parkere bilen ganske gratis. Fra parkeringspladsen vandrede vi hen til Lahibiagrotten og videre op til fyrtårnet på halvøens yderste spids. Vandreturen er forholdsvis ligetil og kan nemt kombineres med både hund og børn.

Lahibiagrotten   

Langs ruten belønnes du med smukke udsigter over ikke bare Øresund men også den spektakulære natur på Kullen. Fuglelivet trives, og det vil ikke være ualmindeligt at støde på en ornitolog, der studerer fuglene.

På spidsen finder du som nævnt fyrtårnet. Her ligger også både et lille ishus og en cafe. Ishuset har kun åbent om sommeren, men kommer du om vinteren, kan du nyde en kop varm kakao på cafeen.

Er vandreturen ikke noget for dig, er det også muligt at køre i bil ud til fyrtårnet.

Går du om foran fyrtårnet, vil du kunne skue til Sjælland. Det er lidt specielt at stå der og sådan rigtig se, hvor tæt Danmark og Sverige egentlig er på hinanden.

Billederne i dette indlæg er fra vores vandretur på Kullen-halvøen. 

Tak fordi du læste med og god søndag!

One thought on “Nytårstur til Sverige // Rejseguide

  1. En smuk tur I var på og godt I fik trukket det stik ud 🙂
    Jeg har også været hårdt spændt for og får ofte lydt til at tage et eller andet smukt sted hen.
    Resten god januar ønskes herfra!

    Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s