2. trimester kom med liv og bækkenløsning // Min graviditet

2. trimester siges at være den gyldne periode i graviditeten. Det gør den, da dem der har været plaget af kvalme ofte er kommet ud på den anden side, og fordi at maven og kroppen endnu ikke er så påvirket af graviditeten, at man besværliggøres af den. Desuden vil den gravide også begynde at mærke liv fra den lille baby, og det hele bliver pludselig mere virkeligt.

I skrivende stund er jeg i slutningen af 3. trimester, men læs med nedenfor om de udfordringer og op og nedture jeg havde i 2. trimester.

Småbuttet med tøjkriser

I de første par uger af 2. trimester kunne man slet ikke se en gravid-mave på mig. I stedet kunne jeg præsentere en “nydelig” småbuttet form. Det lignede bare at jeg havde spist for meget de sidste par måneder og jeg var efter min egen mening egentlig super ucharmerende hihi.

Det var dog ikke kun surt, for det betød nemlig, at jeg stort set gennem hele 2. trimester kunne passe mine ikke-gravide bluser og løse underdele – totalt win! For behagelighedens skyld købte jeg alligevel et par graviditetsbukser – disse blev dog først uundværlige i 3. trimester.

Generelt kan jeg anbefale at forsøge at få sin ikke-gravid garderobe til at holde så længe så muligt! Hvis man er lidt kreativ, kan man komme rigtig langt med det man allerede har i skabet, og der er mange penge at spare på graviditetstøj (fordet er bestemt ikke billigt, og vi bruger det i så kort tid!).

Særligt oversized skjorter,  lange toppe og bluser med stretch er rigtig gode. For ikke ikke at nævne stretch og slå-om kjoler som faktisk kan holde hele 3. trimester også. Så gå på jagt i din garderobe og se om du ikke også har lidt “gravid-guld” liggende 🙂

Denne fremgangsmåde har faktiske betydet at kun har måtte købe 2 par graviditetsbukser. Et par fra mamalicilous (som ikke kan anbefales, da de er ved at falde fra hinanden og egentlig ikke giver ret meget støtte) og et lækkert par fra ASOS‘s egen kollektion (dem kommer jeg sikkert også til at bruge de første par uger efter fødslen).

Liv i maven

For de fleste gravide er det at mærke liv noget helt særligt. Normalt mærker førstegangsgravide liv omkring uge 20. Jeg mærkede de første tegn på liv allerede i uge 18. Særligt når jeg lå på maven enten for at træne eller for at læse en god bog. Det er et godt tip, hvis du gerne vil mærke efter tidligt, at prøve at ligge på maven – hvem ved, måske er du heldig 🙂

Hvordan føles det så? Det er selvfølgelig meget individuelt og er derfor også svært at beskrive, men jeg har hørt at flertallet mener, at babys første bevægelser føles som så bobler i maven. Jeg mærkede det mere som små lette berøringer indefra, lidt ligesom når du bliver masseret helt let, bare indefra.

De første par gange jeg mærkede liv var det super underligt og nærmest lidt alien-agtig. Tanken om at jeg havde et andet liv indeni blev meget nærværende og særlig at forholde sig til.

Der gik yderligere et par uger før min kæreste oplevede samme gælde ved at mærke babyen udefra. Jeg havde derfor rig mulighed for at gå lidt i min egen boble og smile af livet der spirede i min mave.

Bækkenløsning

Lette bækkensmerter er almindelig i 2. trimester. Dette skyldes at hormonerne under graviditeten udvider leddene i bækkenet. De fleste har ingen eller lette gener der forsvinder igen efter en kort periode. Hvis smerterne er vedvarende kan det udvikle sig til bækkenløsning.

Omkring uge 22 blev jeg ramt af svære bækkensmerter. Faktisk var det så slemt, at jeg ikke var i stand til at løfte en indkøbspose eller tømme opvaskemaskinen uden at få kraftige stød-ligende smerter omkring halebenet og ned i baglårene. Jeg kunne efter kort tid ikke sidde ned i længere tid af gangen, og jeg blev hurtigt ret besværet i min hverdag.

Naturligt nok påvirkede det mit humør negativt. Min kæreste og jeg fik dog hurtigt lagt en plan, hvor han overtog de fleste huslige pligter. PÅ den måde kunne jeg hvile og forsøge at samle noget energi til dagen. Det at samle energi blev hurtigt til omdrejningspunktet i min hverdag.

Min læge beskrev mit energiniveauet på denne måde: Du har et glas med bolsjer. Hver eneste gang du foretager dig noget i løbet af dagen (handler ind, går en tur osv.) bruger du et eller flere bolsjer. Når bolsjerne er brugt, har du ikke mere energi og må ligge dig til glasset igen er fyldt. Når din tilstand er svækket har du bare ikke ret mange bolsjer i dit glas, og derfor heller ikke meget energi at bruge af.

På den måde vidste jeg, at hvis jeg skulle noget særligt i løbet af en dag fx en fødselsdag (hvor jeg skulle sidde meget og gå rundt), var det vigtigt at jeg ikke foretog mig ret meget andet den dag. Det  blev til et supergodt værktøj for mig.

Var det bækkenløsning?
Bækkenet har tre led to bagpå omkring halebenet og et foran lige over skambenet. For at have en fuld bækkenløsning skal man have smerter fra alle tre led som ikke forsvinder af sig selv.

I mit tilfælde kom smerterne fra de tog led bagpå. I teorien havde jeg derfor kun en delvis bækkenløsning, men som du kan læse af ovenstående, var det slemt nok i sig selv.

Med hvile og “bolsje-metoden” fik jeg en følelse af at have lidt mere kontrol med smerterne. Jeg kunne derfor også bedre være i det!

Tak fordi du læste med!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s